Contactpersoon module

Profile photo of Myrna
Myrna Feuerstake

Wil je meer informatie of langskomen op gesprek, mail dan met ons.

Naar overzicht
Uitwisseling en internationalisering Plus

Nuffic Academy
Kortenaerkade 11
2518 AX Den Haag
www.internationalisering.nl


Uitwisseling en internationalisering Plus

Grensoverschrijdende samenwerking en uitwisseling wordt voor basisscholen steeds gewoner. Dit kan fysiek en digitaal zijn. Deze samenwerking is cruciaal voor vvto-leerlingen omdat het de betrokkenheid, motivatie, taalvaardigheid en cultuurvaardigheid van je leerlingen enorm vergroot. Zij leren op authentieke wijze met elkaar communiceren in een vreemde taal. Ze ervaren waarom de buurtaal relevant is, beleven er plezier aan én leren ervan.

Digitale uitwisseling is vanaf het begin makkelijk te organiseren. Zo is er is een levendige eTwinning-gemeenschap waarbij scholen uit verschillende landen samen werken aan projecten bijvoorbeeld. Heb je interesse in zo’n grensoverschrijdend partnerschap, dan kun je via onze Nuffic Academy een gratis webinar over eTwinning volgen.

Het team van Nuffic Buurtalen heeft een lange lijst met namen van scholen, waarvan een groot deel internationale partnerscholen heeft. In groep 5 en 6 kun je in Duitsland contact leggen met Klasse 3 und 4 van de Grundschule. In groep 7 en 8 maak je contact met Klasse 5 und 6 van de Sekundarstufe.

Nuffic heeft allerlei tips voor internationale uitwisselingsprogramma’s in het voortgezet onderwijs, het zogenaamde Austach. Ben je al gevorderd met het Duitse buurtaalonderwijs en internationalisering, dan is het zeker de moeite waard om dit onderdeel eens te bekijken om inspiratie op te doen.

Een voorbeeld van een schoolpartnerschap is het project Euregioschool. Bij dit project zijn verschillende scholen uit de provincie Limburg betrokken. Er is een lijst van Euregioscholen met vvto Duits en Frans. Ook biedt Euregio uitwisselingsmogelijkheden. Hun site geeft hierover veel informatie. Er is misschien wel een Euregioschool bij jou in de buurt waar je een kijkje zou kunnen nemen. Euregioschool heeft bovendien een eigen YouTubekanaal met inspirerende video’s uit het voortgezet onderwijs en basisonderwijs over lessen en uitwisselingen in het Frans en Duits

Je kunt zelf een partnerschool zoeken in Duitsland. Dat kan door op de lijst te kijken of door een oproep te plaatsen bij het zogenaamde Partnerschulnetz.

Voor Frans kun je een uitwisseling opzetten met een school in Franstalig België. Nuffic heeft een lijst met alle basisscholen uit de Fédération Wallonie-Bruxelles die immersieonderwijs aanbieden in een andere taal (Nederlands, Duits en Engels). In het schooljaar 2015-2016 waren er ruim 125 scholen die Nederlands aanboden.