Contactpersoon module

Profielfoto van Yeelen de Jong
Yeelen de Jong

Wil je meer informatie of langskomen op gesprek, mail dan met ons.

Naar overzicht
CLIL in het primair onderwijs

Nuffic Academy
Kortenaerkade 11
2518 AX Den Haag
www.internationalisering.nl


CLIL in het primair onderwijs

Vroeg vreemde talen onderwijs

 

CLIL is de afkorting van ‘Content and Language Integrated Learning’. Door CLIL-onderwijs krijgen leerlingen zaakvakonderwijs in een vreemde taal. Voor veel kinderen in Nederland zijn Engels, Frans en Duits vreemde talen, maar in een meertalig land als Nederland kan het ook gaan om andere talen zoals het Nederlands of het Fries. In Nederland staat het CLIL-onderwijs nog wat in de kinderschoenen, maar in andere landen is het al wat verder ontwikkeld zoals je in deze video (po en vo, Engels) kunt zien.

Voor wie is deze module bedoeld?

Het kan zijn dat je als po-leerkracht lessen in een vreemde taal geeft en daarnaast de vreemde taal in een ander vak wilt toepassen. Ben je een  leerkracht in het basisonderwijs die zich aan het oriënteren is op of pas begonnen is met CLIL? Dan kun je door naar het gedeelte: CLIL in het po. Heb je al wat meer ervaring met CLIL en wil je je kennis en vaardigheden verdiepen en verbreden? Ga dan door naar: Hoe veranker en verbreed je CLIL?

Wat biedt deze module jou?

Als je deze module hebt afgerond dan:

  • weet je wat CLIL is;
  • weet je wat de voordelen zijn van het geven van CLIL-lessen;
  • weet je hoe CLIL-vaardig je al bent en hoe je CLIL-vaardiger kunt worden;
  • weet je welke obstakels je tegen kunt komen;
  • weet je hoe je CLIL-onderwijs succesvol kunt invoeren of uitbreiden op jouw school.

Heb je nog vragen?

Ben je na het doorlopen van de module enthousiast geworden voor CLIL? Heb je nog vragen of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met het team primair onderwijs van Nuffic via po@nuffic.nl. Meld je vooral ook aan bij dit team als je nog niet bij hen bekend bent. Dan kun je lid worden van het groeiende landelijk netwerk van po-scholen die vvto en internationalisering belangrijk vinden. Je kunt bij hen ook meer informatie krijgen over trainingen op het gebied van vvto in het po.