Interculturele communicatie

Herken jij jezelf in het volgende? In jouw werk loopt de omgang met buitenlandse studenten en onderzoekers soms anders dan verwacht. Je ondervindt dat jouw advies of manier van doen in een interculturele setting niet altijd op dezelfde wijze werken. Ook al probeer je de buitenlandse studenten en onderzoekers te begrijpen en in te spelen op wat deze nodig hebben, is het effect soms niet wat je wilde.

In deze training werken we aan meer begrip van en in interculturele communicatie. We gaan aan de slag met enkele modellen en theorie die ons meer inzicht geven in culturen van de ander maar ook in onze eigen waarden. We doen verschillende oefeningen gericht op het analyseren van ervaringen. Hierbij gaan we op zoek naar mogelijke interpretaties van situaties waarin culturele verschillen een rol speelden.

De training richt zich op medewerkers van hoger onderwijsinstellingen die werken met buitenlandse studenten en onderzoekers. Na afloop heb je jouw kennis over interculturele communicatie verdiept. Je hebt beter inzicht gekregen in jouw eigen culturele achtergrond en de manier waarop die mogelijk de communicatie met buitenlandse studenten beïnvloedt. Dit alles zal je helpen om in de praktijk de communicatie te verbeteren en het begrip te vergroten.

Werkwijze

De training verloopt via (interactieve) presentaties, opdrachten en case studies uit de praktijk van het hoger onderwijs die in kleinere werkgroepen worden opgelost. Er is veel ruimte voor kennisdeling tussen cursisten onderling. Voorafgaand aan deze cursus maak je een korte voorbereidende opdracht.

Onderwerpen

 • interculturele communicatie
 • dienstverlening aan buitenlandse studenten en onderzoekers
 • cultuurmodellen

Leerdoelen

Na deze training heb je een aantal doelen bereikt:

 • je verbetert je inzicht in de ‘eigen’ cultuur en andermans cultuur
 • je krijgt (beter) inzicht in, en ontwikkelt jouw interculturele vaardigheden (verder)
 • je leert van de ervaring van medecursisten
 • je ontvangt feedback op interculturele casuïstiek waar jij mee worstelt

Data + locatie

11 oktober 2018

Nuffic
Kortenaerkade 11
2518 AX Den Haag

Groepsgrootte

8-16 deelnemers

Duur

1 dag op locatie
30 minuten voorbereiding (voorbereidende opdracht)

Prijs

€ 510,- p.p. (inclusief  lunch en koffie/thee arrangement)

Trainingsmateriaal

Digitale reader

 

Trainers

 • Profielfoto van Adinda van Gaalen

  Onderzoek en beleid internationalisering voortgezet en hoger onderwijs Internationalisation@homePhD-kandidaat Universiteit Gent.

 • Profielfoto van Annelies Messelink

  Onderzoek internationalisering, intercultureel bewustzijn, wereldburgerschap, inclusiviteit, talige en persoonlijke ontwikkeling in po/vo en expert interculturele communicatie.

 • Organisatie & Functie

 • Factuurgegevens

 • Bijzonderheden

 • Ik wil graag via e-mail op de hoogte gehouden worden van het trainingsaanbod van de Nuffic Academy. Hiervoor wordt het door uw opgegeven e-mailadres gebruikt, niet vaker dan 4x per jaar.
 • Nuffic behoudt zich het recht voor om een cursus te annuleren of te verplaatsen, bijvoorbeeld bij onvoldoende deelnemers. Uiterlijk twee weken (14 dagen) voor aanvang van de eerste cursusdag informeren we je over de laatste stand van zaken en laten we je weten of jouw cursus doorgaat. Bij annulering door Nuffic zijn deelnemers geen kosten verschuldigd. Deelnemers kunnen een cursus annuleren door een e-mail te sturen aan events@nuffic.nl. Bij annulering langer dan twee maanden voor aanvang van de eerste cursusdag wordt 10% van de cursuskosten in rekening gebracht. Hierna wordt bij annulering tot één maand voor aanvang 50% van de cursuskosten in rekening gebracht. Bij annulering in de laatste maand voor de eerste cursusdag wordt het totale bedrag in rekening gebracht. Bij verhindering kan in overleg met de cursusleiding een collega jouw plaats innemen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voor: Medewerkers IO, staf/personeel die (veel) interactie hebben met internationale studenten
Duur: 1 dag
Prijs: € 510,- p.p.
Sluit aan op: Beginnerscursus internationalisering

 

Inschrijven

Deel deze training