Introductie immigratieprocedures wetenschappelijk personeel

In deze deels digitale, deels face-to-face training leer je je weg te vinden in de verschillende immigratieprocedures en regels waarmee je te maken krijgt als je buitenlands wetenschappelijk personeel in dienst neemt.

Je maakt kennis met de verschillende relevante verblijfsdoelen voor wetenschappelijk personeel en bijkomende zaken als wel of geen verzekeringsplicht. Je leert per vreemdeling te bepalen welke verblijfsdoelen van toepassing zijn en of er een werkvergunningsplicht is. Maar bovenal willen we je leren om zelfstandig betrouwbare informatie op te zoeken over relevante wet- en regelgeving.

Werkwijze

Interactieve presentaties, individuele- en groepsopdrachten.

Onderwerpen

 • Verschil tussen kort verblijf (Schengenregelgeving) en lang verblijf (binnenlandse regelgeving);
 • Geldigheid en voorwaarden Visum Kort Verblijf;
 • Geldigheid en voorwaarden Verblijfsvergunning met of zonder Machtiging Voorlopig Verblijf;
 • Werkvergunning ja of nee;
 • Basiszorgverzekering ja of nee;
 • Erkend Referent zijn van de IND: rechten en plichten;
 • Relevante verblijfsdoelen wetenschappelijk personeel: onderzoeker in de zin van de richtlijn 2005/71 EC, kennismigrantenregeling, TWV vrijstelling wetenschappelijk personeel, arbeid in loondienst, blauwe kaart, gezinshereniging.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus kan je:

 • Zelfstandig relevante wet- en regelgeving opzoeken
 • Per individuele vreemdeling bepalen welke immigratieprocedures van toepassing zijn;
 • Per procedure de taken van de onderwijsinstelling en de vereiste documentatie benoemen;
 • De vereiste handelingen bij IND en gemeente benoemen van een buitenlandse gast na aankomst in Nederland;
 • Bepalen wanneer voor buitenlandse gastdocenten en onderzoekers een tewerkstellingsvergunning vereist is;
 • Benoemen wat nodig is om een partner van een gastdocent of onderzoeker naar Nederland te laten komen en werken;
 • Bepalen welke documenten in het dossier van de werknemer behoren te zitten.

Data + locatie

De training bestaat uit digitaal in te vullen huiswerkopdrachten en face-to-face lessen op locatie. Het is noodzakelijk dat de deelnemers de digitale huiswerkopdrachten voorafgaand aan de trainingsdag maken.

Groepsgrootte

8-16 deelnemers

Prijs

765,-p.p. (incl. lunch, koffie/thee arrangement op beide dagen)

Nuffic kan tot twee weken van tevoren de cursus annuleren en kan niet aansprakelijk worden gehouden voor eventuele boekingskosten die dan al gemaakt zijn.

Trainingsmateriaal

Digitaal cursusmateriaal

“Via mijn collega’s werd ik attent gemaakt op de Nuffic cursus Immigratieprocedures wetenschappelijk personeel. Hoewel ik zelf niet dagelijks in aanraking kom met immigratie procedures vond ik het wel heel prettig om meer informatie hierover op te doen. Zo heb ik een beter beeld gekregen van het werk van mijn collega’s en kan ik de internationale medewerker waarmee ik regelmatig spreek in ieder geval van basis informatie voorzien.

Tijdens de cursus werden de verschillende procedures stap voor stap doorgenomen en goed en helder toegelicht. De voorbereiding (huiswerk) heb ik als zinvol ervaren, dit zorgde ervoor dat ik al enigszins voorbereid op de cursusdag aan de slag kon en de lesstof makkelijker kon opnemen. Ook het werken met een kleine groep deelnemers vond ik erg prettig: iedereen kwam aan bod en kon aanvullingen geven en vragen stellen en daarmee werd de cursus nog meer toegesneden op de wensen en behoefte van de deelnemers.”

- Hospitality Officer, International Service Desk Universiteit Utrecht

 

“Aangenaam verrast op de cursusdag! Doel was een hoop kennis vergaren en bij het doornemen van het dagprogramma werd meteen al duidelijk dat ik mijn doel wel zou halen. Stapsgewijs kwam alles aan bod. En iedereen werd meegenomen naar de volgende stap op weg naar de eindstreep. De deskundige leiding, de goede verzorging van de inwendige mens en leuke intermezzo's maakten het tot een zeer geslaagde dag.”

- Miranda, Wageningen University & Research

Voor: HR medewerkers, medewerkers international office
Duur: 2 dagen + verplichte digitale huiswerkopdracht
Datum: volgt zsm
Locatie: volgt zsm

Houd mij op de hoogte